Jeżeli w twoim organizmie brakuje tego pierwiastka, z pewnością odczujesz to w bardzo wyrazisty sposób. Sposoby na podniesienie żelaza we krwi to nie tylko suplementacja, ale i zmiany w codziennej diecie. Oto, co możesz zrobić, aby podnieść poziom żelaza we krwi!
Dlaczego żelazo jest takie ważne?
Pamiętasz bajkę, w której czerwone krwinki nosiły tlen i dostarczały go do każdej komórki w ciele? Żelazo sprawia, że jest ich więcej i szybciej działają, tym samym człowiek czuje się pełen energii. Ta bajkowa wizja ma całkiem sporo wspólnego z prawdą. Żelazo reguluje transport tlenu w organizmie. Do tego zbawiennie wpływa na układ nerwowy oraz wspomaga działanie układu odpornościowego.
Sprawdź koniecznie: Odporność na jesień. Jak ustrzec się przed przeziębieniami?
Żelazo rewelacyjnie wspomaga również wątrobę w procesie detoksykacji i wyłapuje nadmiar wolnych rodników. Co ważne, w organizmie pierwiastek ten jest gromadzony jako ferrytyna i hemosyderyna. Zarówno jej niedobór jak i nadmiar może skutkować nieprzyjemnymi zdarzeniami. O co chodzi konkretnie?
Gdy żelaza jest za mało
Objawy niedoboru żelaza są bardzo trudne do przeoczenia. Często wiąże się je ze stresem i niedospaniem, jednak problem leży zupełnie gdzie indziej. Do najczęstszych symptomów należą:
- blada, prawie przezroczysta skóra
- Częste występowanie zajadów
- Wypadanie włosów
- Krwawienie z dziąseł
- Ogólne osłabienie
- Problemy ze snem
- Zanik brodawek na języku
Nawet pojedyncze oznaki powinny nas zaalarmować i skłonić do zrobienia sobie badań kontrolnych. Przeprowadza je każde większe laboratorium, pobierając próbkę krwi. Bagatelizowanie tych objawów prowadzi do niedokrwistości, która nieleczona, może być realnym zagrożeniem dla życia człowieka.
Zobacz również: Te badania wykonaj przynajmniej raz w roku!
Sposoby na podniesienie żelaza we krwi
Jeżeli niedobory żelaza są spore, lekarz zaleci przyjmowanie żelaza w formie zastrzyku. Jest to najszybszy sposób na osiągnięcie długotrwałych, pozytywnych rezultatów. Konieczna w tym przypadku będzie również suplementacja witaminą C. Co istotne, to lekarz decyduje o formie podania żelaza. Gdy niedobór jest mały, można uzupełnić go w zupełnie niefarmakologiczny sposób, wprowadzając konkretne produkty do swojej codziennej diety.
Planując przyjmowanie żelaza w pokarmie, weź pod uwagę, że występuje ono w dwóch postaciach, hemowym i niehemowym. Jest to o tyle ważne, że w przypadku tego ostatniego, obróbka termiczna znacznie zwiększa ilość dostępnego żelaza. I tak, do produktów z żelazem niehemowym zaliczamy przede wszystkim:
- suszone pomidory
- Soczewica
- Fasola
- Ciecierzyca
- Jarmuż
- Kasza gryczana
- Tofu
- Szpinak
- Brokuły
- Makaron pełnoziarnisty
- Nasiona sezamu
- Nasiona słonecznika.
Natomiast produkty spożywcze z żelazem hemowym to:
- Wołowina
- Podroby
- Wieprzowina
- Kurczak
- Indyk
- Gęś
- Łosoś
- Dorsz
Warto pamiętać, że ten rodzaj pokarmu jest łatwiej przyswajalny przez organizm człowieka, tym samym więcej żelaza zostanie dobrze spożytkowane.
Konieczne witaminy dodatkowe
Aby żelazo nie miało problemu z przyswojeniem do organizmu, warto dodatkowo suplementować się innymi witaminami. Będzie to więc witamina C, którą znajdziesz w większości warzyw i owoców, szczególnie w czarnej porzeczce, papryce czy cytrusach. Dodatkowo świetnie spisze się tu witamina B12. Odnajdziesz ją w produktach pochodzenia zwierzęcego, takich jak mięso, ryby oraz jajka. Dodatkowo nie żałuj sobie pietruszki, białej fasoli czy brokuł. One również świetnie wpływają na przyswajalność żelaza w organizmie.
Pamiętaj o badaniach!
Jeżeli stwierdzono u ciebie niedobór żelaza i chcesz podnieść jego poziom samą dietą, koniecznie pamiętaj o badaniach kontrolnych. Lekarze radzą, aby wykonywać je co pół roku.