Pełnia lata zaprasza do korzystania z dobrodziejstw jakie daje natura. To właśnie teraz powinniśmy jeść warzywa i owoce sezonowe, bo nimi zapracujemy na lepszą odporność w sezonie jesienno- zimowym. Poza tym, spożywanie sałatek korzystnie wpływa na figurę. Jest tylko jeden mały haczyk.
Bez sosu proszę!
Sałatki same w sobie są prawdziwą bombą składników odżywczych i witamin. Krucha sałata, soczyste pomidory, chrupiące ogórki czy każde inne warzywa, świetnie uzupełnią twoje menu. Jednak ich kaloryczność znacznie wzrasta, jeżeli wybierzemy opcję z tłustymi sosami. Dlatego też, przy następnym zamówieniu w restauracji czy też robieniu sałatki samemu w domu, zminimalizuj udział sosów. Zamiast nich wybierz oliwę z oliwek z przyprawami takimi jak oregano, bazylia czy zioła prowansalskie.
Korzyści z jedzenia sałatki
Przede wszystkim to bomba witaminowa. Z powodzeniem więc łącz ze sobą zarówno warzywa jak i owoce, orzechy i nasiona. Szybko zauważysz nie tylko poprawę samopoczucia, ale i wygląd cery, paznokci i włosów. To również danie, które świetnie wpływa na utratę zbędnych kilogramów. Pamiętaj jednak o wspomnianej już zasadzie, że nie wolno łączyć je z ciężkimi sosami i majonezem.
Codzienna sałatka również wpływa na działanie mózgu. Dzięki składnikom odżywczym zauważalnie poprawiamy działanie swojego mózgu. Postaw na szpinak, sałatę i jarmuż, a szybko zauważysz różnicę. To również świetna broń w walce z zaparciami, ze względu na dużą zawartość błonnika.